“Bir TRT Belgeseli”

Gün geceyi…
Haftalar ayları…
Aylar ayları derken…
Her gün birbirine benzese de birbirinden farklı üç yüz atmış beş günü, iyisiyle kötüsüyle ya da güzellikleriyle çirkinlikleriyle geride bıraktık. Yıl içinde yaptıklarımı yeterince anımsayamasam da Aralık ayının çoğunu TRT için hazırlanan bir belgeselin araştırmalarıyla ve çekimleriyle geçirdim.
İç yapımlar olarak hazırlanan belgeselin sorumlusu, TRT yapımcılarından ve yönetmenlerinden Arzu Balkız, daha önce yaptığı başarılı belgesellerine yenilerini ekleyebilmek için kollar sıvamış. Bu kez Bulgaristan’da yaşayan Türklere uygulanan asimilasyon sürecini anlatıyor; Türklerin çoğunlukta bulunduğu yerlere Bulgarların yerleştirilmesi, Türk isimlerinin Slav isimleriyle değiştirilmesi, kamusal alanlarda Türkçe konuşulmasının yasaklanması, Türkçe eğitimin kısıtlanması, dini gereklerin yerine getirilmesine karşı çıkılması, vs…
Bu konuyu hakkını vererek belgeselleştirmeye çalışan Arzu Hanım, 2013 yılını yurtiçinde ve yurtdışında araştırmalar ve röportajları yaparak geçirmiş. Asimilasyon sürecinin tanıklarını dinleyebilmek için Bulgaristan’a kadar uzanmış. 2014 yılında yirmi günlük Bulgaristan seyahati daha olacakmış. Türkiye’deki röportajları da sürmekteymiş.
Benim ekibine dahil oluşumun nedeniyse oyuncu ve canlandırma yönetmeni olarak çekimlere katkı sağlayabilmekti. Bu nedenle arşivinde bulunan görüntülerin ve yapılan röportajların çoğunu izledim. Uzun değerlendirmelerimizin sonrasında asimilasyon sürecinin canlandırma metinleri oluşturuldu. Bulgaristan’daki atmosferin ruhuna uygun mekanlar araştırıldı. Balıkesir ve Çanakkale’de aradığımız mekanları bulduk. Çekim ekibinin oluşturulması da ayrı bir olay sayılır; aksesuarcısından kostümcüsüne, jeneratör ekibinden ışık ekibine, üç ayrı kamera grubuna kadar kalabalık bir insan topluluğu; konaklayacakları yerden başlayarak, çekim sırasında yaşanılan tersliklere kadar macera üstüne macera…
Her çekim gününün keyfini çıkararak, kazasız ve belasız, hedeflediğimiz canlandırma çekimlerini tamamladık. Zor sürecin sonrasında ortaya çıkan görüntülerin kurgulanması, seslendirilmesi, müziklerinin döşenmesi, yayına hazır hale getirildikten sonra gerekli onayların alınması, TRT ekranlarında yayınlanması, vs…
Ve parmaklarının arasındaki kumanda cihazıyla kanaldan kanala zıplayan seyircilerin birkaç saniyelik değerlendirme sonrasında başka bir kanala yönelişi…
Tüm emeklerin karşılığı…