Antalya’nın tiyatro sevdalılarından; Abdullah Sürekli

Türk tiyatrosunun Antalya ayağında, 30 küsur yılını tiyatroyla harmanlayan Abdullah Sürekli, Antalya Belediye Tiyatrosu’nun oluşumundaki temel direklerden birisidir. Tek kanallı TRT’in iktidarını sürdürdüğü 80’li yılların başlarında, birbirine yakın zamanlarda tiyatroya başlamış ve amatörlüğün coşkusuyla keyifli işler yapmıştık.
O yıllarda Devlet Tiyatroları, kısıtlı sayıda oyunla Antalya’ya turne yapardı. Her tiyatro oyununu, büyükşehir olmayan Antalya Belediyesi’nin küçücük sahnesinde izlemeye çalışırdık. ‘Keloğlan’ filminden tanıdığım Rüştü Asyalı’yı, ‘Kurban’ oyunundaki Mirza rolünde izlerken tiyatrocu olmaya karar vermiştim. Onu gibi oyuncuların vesilesiyle tiyatroyu sevdik. Onlardan birisi olabilmenin hayaliyle tiyatronun bir ucundan tutmaya çalıştık. İlk tiyatro yıllarımızda, zeytinyağlı dolma tenceresiyle oyunumuza gelip, çoluk çocuk afiyetle yemelerine tanıklığımız vardır.
O dönemlerdeki seyircinin yolu 2000’li yıllara yaklaşılırken tiyatronun yakınından geçmez oldu; ya zeytinyağlı dolmayla tiyatroya gelmeyi bıraktılar ya da televizyon kanallarının çoğalmasıyla tiyatronun uzağına düştüler. 1993 yılında Devlet Tiyatroları yerleşik sahne düzenine geçti. Çok sık turneye gelen nitelikli ya da ticari tiyatrolar sayesinde tiyatro seyircisinin seçenekleri çoğalmaya başladı. Bir süre sonra da Antalya Belediyesi’nin bünyesinde varlığını sürdüren ABT düzenli olarak perdelerini açmaya başladı. Bu sürecin içinde oyuncu ve yönetmen olarak tiyatro yapmayı sürdüren Abdullah Sürekli 2004-2009 yılları arasında ABT’nin genel sanat yönetmenliğini yaptı. Onun döneminde oyuncuların kadroya geçişiyle tiyatronun yapı taşları iyiden iyiye yerine oturdu.
Beş yıl süren genel sanat yönetmenliğindeki deneyimlerini, 2009 yılından itibaren, Antalya’nın varoşları olarak bilinen Kepez ilçesine taşıdı. Son yıllarda gelişerek değişen Kepez ilçesi, geçmiş yıllarda Anadolu’nun kıyısında kalmış bir kasabadan farklı değildi. Her şeye sıfırdan başlayan Kepez Belediye Tiyatrosu Genel Sanat yönetmeni Abdullah Sürekli, başında bulunduğu kurumun vizyonuna katkı sağlayabilmek ve Antalya’nın varoşlarında tiyatro seyircisinin oluşturabilmek için yoğun bir mücadele veriyor. Tüm okulların anasınıflarında Nasreddin Hoca karakterine bürünerek, temel kavramları içeren dramatizasyonlar gerçekleştirmiş. Bu aktiviteleri kalıcı hale dönüştürmek niyetiyle, geleceğin tiyatro seyircilerine, ücretsiz boyama kitapları dağıtarak eylemini pekiştirmiş. Kısa sürede Nasrettin Hoca karakteri, Kepez’de düzenlenen etkinliklerin aranılan figürü haline gelmiş. Onun sempatisiyle çocuklarla birlikte aileleri de tiyatro salonuna taşınmaya başlamış.
İlk tiyatro projesinde, geçen yıl aramızdan ayrılan Prof. Dr. Nurhan Karadağ’ı, yönetmen olarak Kepez Belediye Tiyatrosu’na davet etmiş ve köy seyirlik tarzında yönettiği ‘Kurban’ adlı oyununu seyircisiyle buluşturmuş.
Yedi yıldır arkası arkasına yönettiği ve oynadığı oyunlar ödüllerle de karşılık bulmuş:
2011-2012 tiyatro sezonunda oynadığı Yunus Emre Aşk Ateşi ile lions direklerarası tiyatro ödülleri; en iyi erkek tek kişilik performans ödülü…
2014-2015 tiyatro sezonunda oynadığı Kendi Gök kubbemiz Yahya Kemal’in hayatı ile lions direklerarası tiyatro ödülleri; en iyi erkek tek kişilik performans ödülü…
Bu arada Kepez ilçesinde yapımına öncülük ettiği Erdem Beyazıt Kültür Merkezi ve antik yunan tiyatrolarından mimari projesinin esinlenildiği 3.000 kişilik Arif Nihat Asya Açıkhava Tiyatrosu…
Birçok sosyal sorumluluk projesine tiyatrosunun olanakları dahilinde destek verirken, Tunceli Emniyet Müdürlüğü bünyesinde, bölgenin gençleri ile bölgede görev yapan polisleri buluşturduğu gençlik oyunu, turneye gittiği güneydoğu şehirlerinde barış adına önemli bir tiyatro projesine dönüşmüş. Bir yıl önce de Bağımlılar İçin Eğitim Sanat Araştırma ve Spor Kulübü Derneği (BESSADER) koordinasyonunda yürütülen ‘Sanatla Yeniden Hayata’ projesi kapsamında yollarımız yeniden kesişmişti. Kepez Kent Konseyi olarak destek verdiği projede ‘Genç Deyip Geçenler’ adlı gençlik oyunumu yönetti.
Bu tiyatro sezonunda Haldun Taner’in yazdığı Keşanlı Ali Destanı oyunuyla Kepez Belediye Tiyatrosu perdelerini açtı. Yeni sezonun diğer tiyatro projesi ise ‘Binbir Gece Masalları Simbad’ adındaki çocuk oyunu. İki oyunun yönetmenliğini de Abdullah Sürekli yapıyor.
Zorlu tiyatro yolculuğundaki çabalarının karşılık bulması dileğiyle…