Antalya’da Belediyelerin Tiyatroları

Yeni yılın yazısı 80’li yılların başlarında tiyatroyla tanışmamı sağlayan Antalya Şehir Tiyatroları hakkında olsun.

Bir çocuk oyununu Antalya Belediyesi’nin (büyükşehir olmadığı yıllarda) çatısı altında amatörce sahnelemiş ve sahne tozuna bulaşmanın coşkusuyla AÜ DTCF Tiyatro Bölümü’nün öğrencileri arasında kendimi bulmuştum. O yıllarda ikisi devlet konservatuvarı olmak üzere dört tiyatro okulu vardı. Antalya’ya diplomalı tiyatrocuların yolu pek düşmezdi. Konservatuvar mezunlarının tamamına yakını Devlet Tiyatroları’nda oyuncu olarak çalışmaya başlar, geriye kalanları ise tiyatro, sinema ve televizyonun farklı alanlarında tutunmaya çalışırdı.

Göz açıp kapayana kadar tiyatro bölümünden mezun olmuş ve 80’li yılların sonlarında ödenekli bir tiyatro kurmanın hayaliyle Antalya’ya dönmüştüm. İki yıl boyunca birbirinden keyifli tiyatro projeleri gerçekleştirdik. Prof. Dr. Nurhan Karadağ’ın katkılarıyla belediye tiyatrosunun tüzüğünü hazırladık. Birlikte yetkililerle görüştük. Dönemin belediyesi gereken ilgiyi göstermeyince ‘hayaller ile gerçekler’ arasındaki farkı kavrayarak Ankara’ya geri döndüm.

Aynı yıllarda tiyatroya başladığımız Müfit Kayacan ile Abdullah Sürekli ise belediye çatısındaki çalışmalarını azimle sürdürdü. Amatör tiyatro çalışmaları giderek yetkinleşti. 2000’li yıllarda Antalya’daki diplomalı tiyatrocu sayısı da çoğalmıştı. Çoğu zaman alaylılar ile okullular çatıştı. Doku uyuşmazlığı nedeniyle gelip giden çok oldu. İki Antalyalı tiyatro sevdalısının aynı ve farklı dönemlerdeki katkılarıyla Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT) kurumsal kimliğini kazandı. AŞT’nin yasal sürecini tamamlamayı başaran ise 2015 yılında Genel Sanat Yönetmeni görevine getirilen Mehmet Özgür oldu.

Üç AŞT Genel Sanat Yönetmeni’nin Antalya şehrinin tiyatrosuna katkıları asla unutulmamalı…

AŞT’nin kadrosunda yaşanan sıkıntılı süreçlerin sonrasında Mehmet Özgür’den boşalan Genel Sanat Yönetmenliğine, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu M. Gökhan Avkıran getirildi. Hiç zaman yitirmeden çalışmaya başlayan M. Gökhan Avkıran, usta oyuncuların yer aldığı jüriyle (Ayşe Nil Şamlıoğlu, Mustafa Avkıran, Mine Tüzel Tüfekçioğlu, Şebnem Sönmez ve Sedat Mayadağ) şehir tiyatrosunun geleceğini belirleyecek yeni oyuncuları seçti. Bu seçmelerde tiyatro okullarından mezun olmuş 87 oyucu adayı arasından 20 oyuncu AŞT’nin kadrosuna katıldı.

Geç kalan tiyatro sezonu 26 Ocak’ta ‘İstibdat Kumpanyası’ oyununun prömiyeriyle perdelerini açacak. 1993-2000 yılları arasında Antalya Devlet Tiyatrosunun birçok oyununda görev alan Mine Tüzel Tüfekçioğlu oyunun yönetmenliğini yapıyor.

Bu sezon 2 yetişkin ve 1 çocuk oyunu sahneleyeceklerini söyleyen M. Gökhan Avkıran “Yeni dönemde kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz. İlk oyunumuzun yönetmeni kadın. Bir sonraki oyunumuzun yönetmeni de kadın olacak. Kadınların gücüne inanıyoruz,” diye konuştu.

AŞT’nin bundan sonraki oyunlarını merakla izleyeceğiz ama diğer belediye tiyatrolarında izleyemeyeceğimiz oyunlarla ilgili iki üzücü haberi yazımın sonuna eklemek istiyorum.

İlk haberimiz AŞT’nin Mehmet Özgür’den önceki Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan’la ilgili: Belediye yönetiminin değişmesinden sonra Döşemealtı Belediyesi’nin bünyesinde Döşemealtı Halk Tiyatrosu’nu 2016 yılında kurmuştu. Bu sezon ekonomik nedenlerden dolayı perdelerini açamadılar.

Son haberimiz ise AŞT’nin Müfit Kayacan’dan önceki Genel Sanat Yönetmeni Abdullah Sürekli’yle ilgili: O da daha önceki seçimlerdeki yönetim değişikliğinde dolayı görevinden ayrılmış ve Kepez Belediye Tiyatrosu’nu yoktan var etmişti. Bu sezon bilinmeyen nedenlerle Abdullah Sürekli’nin Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı Kepez Belediye Tiyatrosu da perdelerini açamadı.

Çok ironik değil mi?