“Bizim Aile’nin Yaşar Usta’sı…”

Zaman acımasız ve adaletsiz doğası gereği…
Türk tiyatrosunun geleneksel tarafında simgeleşen Kel Hasan’ın kavuğunu, uzun yıllar İsmail Dümbüllü taşımıştır. Bu kavuk İsmail Dümbüllü’ye hayranlığıyla tiyatro yolculuğuna başlayan Münir Özkul’a, 1968 yılında oynadığı Kanlı Nigar oyunundaki başarısından dolayı, ‘Sen kitaplı tiyatrodan geliyor olsan da yerine göre Pişekar, yerine göre Kavuklu olmayı başardın. Kavuk senin hakkın…’ diyen İsmail Dümbüllü tarafından devredilir. Geleneksel tiyatromuzun önemli temsilcilerinden birisi olarak anılan Münir Özkul’un tiyatroya paralel giden sinema yaşamı da başarılarla doludur. Türk sinemasının efsaneleşen oyuncusu, Hababam Sınıfı’nın Kel Mahmut’undan, Bizim Aile’nin Yaşar Usta’sına uzanan 200’den fazla sinema filminde oynamıştı. Hem tiyatro hem de sinemadaki başarısı çeşitli ödüllerle tescillenmişti. En büyük ödülü ise seyircilerin kalbinde taht kurmasıydı doğal olarak…
Kel Hasan’ın kavuğunu İsmail Dümbüllü’nün ellerinden devralıp, Ferhan Şensoy’a devreden Münir Özkul da tiyatro oyunlarını ve filmlerini anılarımıza kazıyarak 93 yaşında aramızdan ayrıldı. Bir dönem İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oyuncu olan Münir Özkul’a, cenaze namazı öncesinde, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi. Bir gün sonra da kaderin cilvesi olarak, Sadık Şendil’in senaryosunu yazdığı, Ergin Orbey’in yönetmenliğini yaptığı 1975 yapımı Bizim Aile filminden, aynı isimle tiyatroya uyarlanan müzikalin Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde galası vardı.
Türk sinemasında Yeşilçam macerasının sonuna yaklaşırken, siyasi savruluşların yaşandığı 80’li yılların Türkiye’sini, ezilen insanların onuruyla yaşama tutunma mücadelesini işleyen Bizim Aile filmi aklınızın bir köşesinde duruyordur herhalde?
Zor yaşam koşullarından dolayı ikinci evliliklerini yapan dört çocuk babası Yaşar Usta ile üç çocuk annesi Melek Hanım’ın yeni bir aile kurabilme çabası…
Ailenin yoksul üniversite öğrencisi Ferit ile varlıklı fabrikatörün kızı Alev’in aşkı, onların aşkını engellemeye çalışan sevgiden uzak fabrikatör baba…
Evde kalmış olmanın sıkıntılarını yaşayan Feride ile evlenmekten başka bir şey düşünemeyen ama annesinin yüzünden evlenemeyen Şener’in komik evliliği…
Münir Özkul ile Adile Naşit’in başrolünü oynadığı Bizim Aile filminde kimler yoktu ki; Tarık Akan, Itır Esen, Şener Şen, Ayşen Gruda, Halit Akçatepe diye uzayıp gidiyor liste…
Biz Sinem Bayraktar’ın tiyatroya uyarladığı ve Aziz Sarvan’ın yönettiği Bizim Aile müzikalinin galasına dönecek olursak; zor bir işi göğüsleyen yönetmen, sinemayı tiyatroya taşımanın teknik zorluklarını dansın ve müziğin gücünü kullanarak aşmayı başarmış. Bir evin salonunda toplanan Bizim Aile’nin kalabalık kadrosuyla uğraşmak kolay değil. Filmin eğlenceli ve duygusal sahneleri müzikalde de karşılığını bulmuş. Işık ve dekor çözümlemesi doğrudan oyuna destek veriyor. Dönem kostümleri de yerli yerinde kullanılmış.
Son olarak da gala seyircisinin Bizim Aile müzikaline özel ilgi gösterdiğini, filmin anıları ile izlediğimiz müzikalin arasında gidip geldiğimizi, gösterinin sonrasında filmin oyuncularına ya da yakınlarına plaket verilişinin de geceyi renklendirdiğini belirtelim.