İlk Güzellik Yarışması

Zor bir yıl olarak hatırlanacak 2020’yi mitoloji hakkındaki bilgilerimi tazeleyerek geçirdim. Yeri gelmişken ‘Yunan Mitolojisi’ olarak ezberlerimizde bulunan Ege Mitolojisi’nin Yunan coğrafyasından daha fazla Anadolu’da geçtiğini bilmekte fayda var.  

Antalya’da çekimlerini yaptığımız ‘Mendilim Kekik Kokuyor’ adındaki sinema filmimizi Mart ayında vizyona sokmuştuk. Likya Yolu’yla ilgili filmimizin çekimlerine de Mayıs ayında başlayacaktık. Bir anda dünyanın akışı değişti. ‘Ne oluyor?’ demeye fırsat bulamadan pandemi nedeniyle evlerimize kapandık. O günlerden beridir de yaşamlarımız allak bullak. Biz de sinema filmimizin çekimlerini 2021 yılına erteleyerek diğer projelerimize yöneldik. 

Birkaç yıldır Likya Yolu’nda yürüyerek roman yazmanın hayallerini kuruyordum. 2020’nin ‘Patara Yılı’ ilan edilişi heyecanımı daha da tetikledi. Hem yürüyüp hem de yazmanın fazlaca romantik olduğunu kavrayınca, evlerimize kapalı kaldığımız günlerde romanıma başladım. Fırsatını buldukça da kısa etaplar halinde Likya Yolu’nda yürümeye çalıştım.  

Likya Uygarlığı hakkındaki araştırmalarımı derinleştirdikçe Patara Antik Kenti’nin Ege mitolojisindeki önemini gördüm. Ege mitolojisinin yazılı kaynağı Homeros’un ‘İlyada’ ve ‘Odysseia’ destanlarıdır. İlyada Destanı M.Ö. 13. yüzyılda yaşanan Troia Savaşı’nı detaylı olarak anlatır. Anadolu topraklarında gerçekleşen savaşın kaderini belirleyenlerin arasında Lykialılar da vardır. Ana Tanrıça Leto’nun Patara’da doğurduğu Apollon ile kız kardeşi Artemis Lykialı savaşçılardan yardımını esirgemez. 

Aslına bakarsanız Troia Savaşı’nı başlatan da sonunu getiren de mitolojide sözü edilen Ege’nin tanrılarıdır. Baş Tanrı Zeus Troia Savaşı’nda tarafsız kalmaya özen gösterirken, Tanrıça Hera ile Tanrıça Athena Troia’ya saldıran Akhaları (Ege adalarında yaşayanlar, Mora Yarımadası’ndaki Spartalılar ve Atinalılar), güzeller güzeli Tanrıça Aphrodite ise Troialıları destekler. 

Neden mi? 

İlk güzellik yarışmasının Troia Savaşı’na neden olduğunu söylesem şaşırır mısınız? 

Baş Tanrı Zeus ile kardeşi Poseidon, güzel tanrıçalardan Thetis’i elde edebilmek için birbirine düşmüştür. O tanrıçadan doğacak çocuğun babasından güçlü olacağını söyleyen kehanet tanrıların kafasını karıştırır. İki kardeş tanrı da kendilerinden güçlü çocuklar doğuracak tanrıçayla evlenmek istemez. Thetis’i ölümlü biriyle evlendirerek tanrısal tehlikeyi savuştururlar.  

Hır gür çıkararak düğünün tadını kaçırmasın diye kavga tanrıçası Eris, Olympos’taki şölene davet edilmemiştir. Bir anda ortaya çıkan kavga tanrıçası “Tanrıçaların en güzeline” diyerek elindeki altın elmayı sofranın ortasına bırakır. Sonra da sinsice gülümseyerek ortalıktan kaybolur. Üç tanrıça diğerlerinden daha güzel olduğunu söyleyerek altın elmayı sahiplenmek ister. Hera! Athena! Aphrodite! Kavga tanrısı Eris ortalığı karıştırmayı başarmıştır.  

Kime elmayı vereceğini bilemeyen Zeus da dağlarda çobanlık yapan Troialı Paris’e kararı bırakır. Altın elmayı kazanmaya çalışan tanrıçalar birbirinden alımlı tekliflerle bilirkişinin aklını çelmeye çalışır. Hera’dan Asia krallığı! Athena’dan sonsuz akıl ve başarı! Aphrodite’ten ölümlüler arasındaki en güzel kadının aşkı! Kendini beğenmiş tanrıların güzellik yarışmasını kazanan Aphrodite olur. Troialı Paris’e de altın elmanın karşılığında Sparta kralının güzel karısı Helene’nin aşkını sunar. Sparta kraliçesinin aklını çelerek Troia’ya kaçıran Paris’in yüzünden de doğu ile batının kesiştiği Troia’da tanrıların savaş oyunu başlar. O gün bu gündür batı ile doğunun savaşı devam etmektedir. 

Hangi nedenle olursa olsun 2021 yılının savaşların uzağında yaşanması dileğiyle…